Virtuaalityöpaja toimittajille: Uhreja, uhkia vai yhdenvertaisia ihmisiä? (Arkistoitu sivu)

(HUOM: Tämä uutinen on arkistoitu. Uutisen uuden version löydät osoitteesta: https://www.sopiva.org/blog/2020/10/27/virtuaalityopaja-toimittajille-uhreja-uhkia-vai-yhdenvertaisia-ihmisia/ )

Itäeurooppalaiset siirtolaisromanit suomalaisessa mediassa 10 vuotta – ihmisoikeusperustainen ja käytännöllinen työpaja journalisteille

Kuinka Itä-Euroopasta Suomeen saapuvista, toimeentuloa etsivistä siirtolaisista tulisi puhua mediassa? Kuinka journalismi voi edistää yhdenvertaisuutta ja toisaalta toiseuttaa ja uhriuttaa kohteitaan? Kirjoittaako “romanisiirtolaisista” vai “liikkuvasta väestöstä” – ja millä perusteella yhdestä ihmisryhmästä ylipäänsä voidaan mainita etnisyys tai kulttuuritausta?

Diakonissalaitos ja Sovittelujournalistien yhdistys Sopiva ry järjestävät ammattijournalisteille tarkoitetun työpajan, jossa käsitellään rodullistamiseen, yhdenvertaisuuteen ja mediadiskursseihin liittyviä teemoja siirtolaisromaniyhteisön näkökulmasta.

Työpajassa ideoidaan konkreettisia juttuaiheita, joiden toteuttamiseen osallistujat saavat asiantuntijatukea myös työpajan jälkeen. Asiantuntijapuheenvuorojen, kokemusasiantuntijoiden näkemysten sekä pienryhmätyöskentelyn myötä työpajassa käynnistetään myös prosessi, jonka tavoitteena on tarjota journalisteille ja mediataloille opas siirtolaisromaniuden käsittelemisen tavoista.

Työpaja toteutetaan virtuaalisena 19.11.2020 klo 15–18. Juttuideoiden työstämisen ja mahdollisen toteuttamisen jälkeen järjestetään toinen tapaaminen 9.12. klo 15–18, jolloin keskustellaan prosessista.

Tervetuloa mukaan, yhdenvertaisuudesta kiinnostunut toimittaja!

Alustukset:

  • Siirtolaisromanien esittämisen tapoja uutismediassa / Marjaana Toiviainen, projektityöntekijä, Diakonissalaitos
  • Kokemukseni toimittajista ja tarinani kertominen mediassa / Elena Dima, kokemusasiantuntija
  • ”Romanikerjäläinen” – miksi nimitys on ongelmallinen? / Veera Vehkasalo, päätoimittaja, Iso Numero
  • Kuinka käsitteellistää itäeurooppalaisten romaniyhteisöjen siirtolaisuutta Suomessa? / Anca Enache, kehittämispäällikkö, Diakonissalaitos
  • Puolesta ja vastaan – tai ehkä sittenkin jotain muuta? Sovittelujournalismin työkaluja jutunteon eri vaiheisiin / Noora Kettunen, freetoimittaja, Sopiva Sovittelujournalistit ry

Viimeisimmät julkaisut