Blogi: Kolme avainta parempaan keskustelukulttuuriin

Suomalainen keskustelukulttuuri on rikki. Poliitikot puhuvat toistensa ohi edes yrittämättä ymmärtää toisiaan. Sosiaalinen media on kuin sotatanner, jossa pisteet saa vastapuolen armottomimmin lynkkaava.

Ilmapiirin myrkyttyminen on johtanut siihen, että suuri yleisö on jäänyt yhteiskunnallisesta keskustelusta sivuun. Ääripäiden melskatessa hiljainen enemmistö ei uskalla ottaa osaa keskusteluun, jossa tarjolla on vain leimoja otsaan.

Mitä asialle sitten voisi tehdä? Selvää on, ettei huono keskusteluilmapiiri ole yhteiskunnalle hyödyksi. Demokraattisessa yhteiskunnassa parhaaseen tulokseen päästään, kun kuunnellaan eri osapuolia ja annetaan parhaan argumentin voittaa.

Ensinnäkin, jotta vuoropuhelun syntymiselle olisi edes teoreettiset edellytykset, on meidän tultava ulos omista kuplistamme. Muoti-ilmiöksi näyttää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa nousseen se, että kannustetaan blokkaamaan ”ikävät tyypit”. Ihminen on tutkitusti jo luonnostaan avoimempi sisäistämään omaan maailmankuvaansa sopivaa tietoa kuin tietoa, joka näyttäisi puhuvan sitä vastaan. Taipumusta ei tarvitsisi entisestään vahvistaa sulkemalla pois silmistään kaikki eri mieltä olevat. Myös elävässä elämässä ihmisillä on keskimäärin huolestuttavan vähän ystäviä, joilla on esimerkiksi omista näkemyksistä poikkeava arvomaailma.

Toiseksi meidän on hyväksyttävä vastapuoli keskustelukumppaniksi eli opittava olemaan sivistyneesti eri mieltä. On hyväksyttävä se, että meillä on erilaisina ihmisinä erilaisia arvopohjia, joiden pohjalta voivat kaksi ihmistä täysin loogisin perustein päätyä kannattamaan hyvinkin erilaista politiikkaa. Keskustelun vastapuoli ei automaattisesti ole ”paha ihminen”, vaikka hän olisi kanssasi eri mieltä. Esitetyn argumentin totuusarvo ei myöskään riipu henkilöstä, joka väitteen on esittänyt. Henkilöön käyvä argumentti ei ole argumentti, vaan argumentaatiovirhe, ad hominem.

Kolmanneksi meidän on opittava aidosti kuuntelemaan vastapuolemme argumentteja ja kyseenalaistamaan omiamme. Tämä taito on yksiselitteisesti hyödyllinen, sillä rehellisestä väittelystä voivat molemmat osapuolet vain hyötyä. Jos näkökantasi kestää vastapuolen argumentit ja voitat siten väittelyn, good for you. Jos taas vastapuolen argumentit ovat paremmat kuin sinun, niin vielä parempi! Nyt voit muuttaa mielipidettäsi uuden tiedon mukaan, jolloin uusi näkemyksesi on entistä perustellumpi.

Keskustelukulttuurin tervehdyttämiseksi tarvitaan yksilöitä, jotka lähtevät tekemään muutoksesta totta kukin omassa elämässään. Tie on pitkä, mutta luovuttaminen ei ole vaihtoehto. Jos menetämme vuoropuhelun, menetämme sen tulevaisuuden, johon voisimme yhdessä yltää.

Dani Niskanen

Kaupunginvaltuutettu (kok.), Helsinki
Sopiva ry:n hallituksen jäsen


Viimeisimmät julkaisut