Puisia pelinappuloita, joiden kirjaimista muodostuu sana "politics"

Vaalijournalismi: demokratian juhlaa vai karnevalisointia? Sopivan verkkolukupiiri 2.3.2023 klo 17:30.

On taas vaalikevät, ja gallupit, hallitusspekulaatiot ja televisioidut puheenjohtajatentit hallitsevat politiikan journalismin ilmatilaa.

Demokratian juhlaa – vai sittenkin karnevaalia?

Vaaleihin valmistaudutaan eri medioissa huolella, mutta samalla yleisöstä kuuluu myös turhautunutta jupinaa. Vaalijulkisuus tuntuu houkuttavan sekä poliitikot että toimittajat esittämään politiikan pelinä ja puolueet toisiaan kampittavina joukkueina. TV:n vaalitentit näyttäytyvät huutokilpailuina, jotka eivät auta äänestäjää ymmärtämään, kuka tekisi parhaiten töitä itselle tärkeiden asioiden eteen.

Toisaalta yritystä uusiin ideoihin tuntuu myös löytyvän: on nähty ”rauhan vaalitentti”, lasten vaalipaneeli ja muitakin yrityksiä.

Miksi vaalijournalismin kliseet istuvat tiukassa? Mikä estää tekemästä toisin – poliitikkojen, toimittajien vai yleisön tottumukset ja odotukset? Mitä hyviä esimerkkejä kuitenkin löytyy? Sopivan lukupiirissä jutellaan maaliskuun alussa vaaleista ja mediasta.

Keskustelun virikkeeksi suosittelemme katsomaan videotallenteen Nordic Forum for Social Responsibility in Journalism -verkoston keskustelusta, jossa Louise Haag kertoo esimerkin siitä, kuinka Ruotsin radiossa tehtiin päätös vaalijournalismin uudistamisesta.

Toisena keskustelun virikkeenä toimii politiikan tutkija Hanna Wassin kriittinen kolumni kannatusmittausuutisoinnin tuottamasta politiikkakäsityksestä.

Sopivan lukupiiri pidetään Zoomissa 2.3. klo 17.30-19.00, ja tilaisuus on avoin kaikille. Linkki tapaamiseen: https://tuni.zoom.us/j/63464283570.

Tervetuloa virittäytymään vaaleihin!

Image by WOKANDAPIX from Pixabay.


Viimeisimmät julkaisut