Tapahtuman mainoskuva, jossa tärkeimmät tiedot tapahtumasta. Taustakuvassa nainen kameran kanssa.

TIEDOTE: Uskaltaako mediassa enää puhua? Sovittelujournalistit Sopiva ry nostaa esille julkisen keskustelun turvallisuuden SuomiAreenassa

Sovittelujournalistit Sopiva ry on mukana kesän 2021 SuomiAreena-tapahtumassa perjantaina 16.7. klo 14.00–14.45. Tänä vuonna tapahtumaa järjestetään Porin lisäksi Helsingissä, ja Sopivan paneelikeskustelu on Helsinki Allas Sea Poolissa. Keskustelua voi seurata myös suoratoistona mtv.fi-sivustolta.

Kuka uskaltaa tulla kuulluksi mediassa? -keskustelussa aiheena on julkisen keskustelun turvallisuus. Mediataloissa tavoitellaan nyt moniäänisyyttä ja yhä useampien erilaisten ihmisten toivotaan tuovan julki kokemuksiaan ja mielipiteitään. Mutta kun haastattelu on annettu ja juttu julkaistu, voi haastateltava jäädä yksin somemyrskyn keskelle. Sopiva kysyy, kuinka julkisen keskustelun moniäänisyydestä voidaan huolehtia. Pitäisikö toimittajien pitää parempaa huolta haastateltavistaan? 

Keskustelussa ajatuksiaan ja kokemuksiaan ovat jakamassa Fenix Helsingin toiminnanjohtaja ja ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed, karjankasvattaja-somevaikuttaja Sakari Peltola, Yleisradion vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto sekä terveyteen liittyvien tiedekiistojen yliopistotutkija, sosiologi Pia Vuolanto.

”Ei-valkoisena media-alan tekijänä koen, että minusta ollaan kiinnostuttu vain vähemmistön edustajana, joka käsittelee vähemmistöjen aiheita, ei tavallisena ihmisenä. Vähemmistön edustajan leima myös ruokkii vihapuhetta ei-valkoisia kohtaan, jotka ovat jo valmiiksi alttiimpia vihapuheelle etnisen taustansa vuoksi”, sanoo Ujuni Ahmed.

”Aihe on polttavan tärkeä ja koskettaa koko yhteiskuntaa nyt ja tulevaisuudessa. Koen myös, että minulla on jotain annettavaa tähän keskusteluun”, kertoo kansalaistiedemieheksi ja peltofilosofiksi itseään kuvaileva Sakari Peltola yhdistykselle. 

Sami Koivisto edistää työkseen Ylen ja journalismin läpinäkyvyyttä muun muassa keskustelemalla Ylen asiakkaiden kanssa ja kouluttamalla toimittajia. Piia Vuolanto Tampereen yliopistosta on tutkinut tieteellisen tiedon yhteiskunnallista asemaa ja erilaisten vaihtoehtoisten ajattelutapojen näkymistä julkisessa keskustelussa. Hän on kirjoittanut myös asiantuntijana esiintymisestä ja tutkijan ja toimittajan vuorovaikutuksen haasteista yhdessä sovittelujournalismin tutkijoiden kanssa.  

Keskustelua juontavat Sopivan jäsenet: Ylen Hyvin sanottu -hankkeen toimittaja Noora Kettunen ja journalismin tutkija Mikko Hautakangas. Hautakangas toimii myös Sopivan puheenjohtajana.

”Kansalaisten osallisuuden tärkeyttä korostetaan monilla yhteiskunnan alueilla aina hallitusohjelmaa myöten. Esimerkiksi kevään kuntavaalien yhteydessä puhuttiin siitä, kuinka kynnys politiikkaan lähtemiseen tai ihan vaan siitä keskustelemiseen koetaan entistä korkeammaksi. Me lähestymme keskustelussamme tätä isoa teemaa erityisesti sovittelujournalismin kautta ja mietimme, voisiko median omien toimintatapojen kehittäminen parantaa osallistumisen mahdollisuuksia ja siten vahvistaa demokratiaa.”

Toimittaja Noora Kettunen on yhdistyksen perustajajäsen, joka on parhaillaan mukana Hyvin sanottu -hankkeessa: ”Liityin toukokuussa toimittajana mukaan Ylen ja Erätaukosäätiön ” Hyvin sanottu” -hankkeeseen, sillä meillä median edustajilla on suuri valta vaikuttaa julkiseen keskusteluilmapiiriin. Äänen antaminen hiljaisille ei kuitenkaan riitä, vaan meidän on tehtävä kaikkemme taataksemme haastateltavien turvallisuus.”

Voit seurata keskustelua suorana täältä: https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-33001006. Keskustelu on katsottavissa jälkikäteen Sopivan verkkosivuilta.

Lisää tapahtumasta verkkosivuillamme:  https://www.sopiva.org/sopiva-suomiareenassa/

Lisätietoa tapahtumasta antaa 

Mikko Hautakangas, tutkija
mikko.hautakangas(a)tuni.fi
puh. 040 190 1363

Noora Kettunen, toimittaja
noora.kettunen(a)yle.fi


Viimeisimmät julkaisut